Onrust

De naam van Chaos uit je hoofd komt natuurlijk niet zomaar ergens vandaan. Wat is nou precies die chaos? Voor iedereen zal het verschillend zijn, het is vaak niet uit te leggen.

Wat voor gedachten heb je dan?

Het zijn geen piekergedachten, het is eigenlijk niet echt als gedachten te beschrijven. Ik zal proberen uit te leggen wat voor mij chaos in mijn hoofd is.

Alles op rolletjes

Op het moment dat alles op rolletjes gaat, heb ik eigenlijk geen chaos in mijn hoofd. Wel een enorme drang om teveel dingen in één dag te willen doen, maar dat terzijde. Het nadeel daarvan is dat je aan het eind van de dag geneigd bent om enorm teleurgesteld te zijn in jezelf omdat je het belangrijkste van die dag bent vergeten. In mijn geval bijvoorbeeld avondeten. Het uberhaupt bedenken en dan ook nog naar de winkel (450m verderop) voelt als een enorme berg waar ik echt geen zin in heb en dan maar uitstel. Maar ja, uiteindelijk moeten we toch eten.

Decembermaand = chaosmaand

De afgelopen decembermaand loopt alles net iets minder op rolletjes. Mijn kids hebben hun verplichtingen op school, kerststukjes, kerstdiner, kerstkleding nog wel netjes, dochterlief had kerstballetjes weggegooid de avond voor het kerststukjesmaakmoment op school omdat zij ze niet meer mooi vond, dus alle supermarkten af op zoek naar kerstballetjes.

Daarnaast is mijn moeder ziek, waardoor mijn omaatje van 92 zich ook een beetje verloren voelt en niet wist wat ze met haar kerstboom aan moest.

Ik had natuurlijk niks om aan te trekken met de kerstdagen en niet omdat ik niks leuks heb, ik had wat leuks maar dat heb ik weggedaan vorig jaar omdat het eigenlijk niet zo heel lekker meer paste.

Daarnaast zoals gezegd de prachtige kans om mijn eigen praktijkruimte te starten en ik kan je vertellen dat dat heel wat overwegingen met zich meeneemt na de eerste week stuiteren omdat het zo’n mooie kans is!

Snelle Jelle

Dan kan je denken ja, dus. Die dingen loop ik ook wel eens mee rond. Dit is alleen wat er zich bij mij binnen een paar minuten in mijn hoofd kan afspelen. Het is geen piekeren, het zijn vaak constateringen, nutteloze feitjes, dingen die nog in mijn agenda geschreven moeten worden, hadden moeten worden en niet gelukt is en daardoor dingen vergeten, to do dingen, van gisteren tot en met wil ik ooit nog eens doen, overal inspiratie zien maar dan af en toe zo lamgeslagen van alles dat er dan gewoon…even niks gebeurt.

Verder zijn dit de dingen die intern gebeuren, daarbij hoor ik ook alles wat er om mij heen gebeurd, de hamster boven in zijn kooi, iemand die buiten langs ons huis loopt, een zware vrachtwagen op de 80 km weg naast ons huis, ik zie de vogels vliegen, de hond een dikke straat verderop en de buurman die aan het klussen is.

Filteren

Kortom, filteren is lastig. En hoe vermoeider ik ben, hoe meer alles binnenkomt en ik wel eens vol kan schieten van alle prikkels. Had ik al gezegd dat ik waarschijnlijk ADD heb? Het heeft ook veel weg van hooggevoeligheid, burn-outklachten, terwijl ik dat dus niet ben. Lastig is het goede woord. De uitdaging is om de beste manieren te vinden om ermee om te gaan. En dat lukt met de dag eigenlijk beter.

Wat mij nog wel eens wil helpen…

Ook ik ben en blijf in een zoektocht wat voor mij nou het beste helpt. En dat is toch echt af en toe even een half uurtje schrijven, freewriting ook wel eens genoemd waarbij je alles opschrijft wat er in je opkomt. Het fijne is dat het helemaal geen samenhangend verhaal hoeft te zijn.

Structuur

Daarbij helpt structuur ook echt enorm! In een vakantieperiode ben ik altijd een beetje uit mijn doen. Het enige wat helpt en wat ik dus ook lekker doe, is op tijd mijn bed uit en gewoon zoveel mogelijk “mijn” ding gaan doen. Of dat nou huishouden, werken, studeren, opruimen, creatief bezig zijn is. En op tijd is dan wel vaak om 6.00 ’s ochtends. Omdat het dan overal om mij heen nog zo heerlijk rustig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *