Maand(dag), een nieuwe start voor jou?

De eerste maandag van juni. De meteorologische zomer is officieel begonnen. Daarbij zitten we bijna op de eerste helft van 2024. 

Hoe is het met je gegaan de afgelopen maanden? Had je goede voornemens en zijn die ook gelukt? Of is alles opgeslokt in de waan van de dag. 

Nieuwe kansen

De eerste van de maand is altijd een moment van nieuwe kansen en frisse doelen. (Eigenlijk kun je dat elke dag doen, maar oké). Of je nu al duidelijke doelen hebt gesteld of nog aan het nadenken bent over wat je wilt bereiken, het is belangrijk om een plan te hebben dat je helpt om je doelen haalbaar te maken. 

Hoewel ik dit vaak met mijn cliënten doe, doe ik dit zelf ook met mijn businesscoach, Eline. Sinds we samen aan de slag zijn gegaan ontdek ik opnieuw hoe belangrijk het ook voor mijzelf is.

Haalbaarheid is key bij ADHD

Al is het alleen al om in de gaten te houden of je doelen echt wel haalbaar zijn. Mijn valkuil is bijvoorbeeld om veel te veel dingen over het hoofd te zien die ook een doel zouden kunnen zijn. Zo wil ik graag elke dag een hoofdstuk lezen in een boek. Maar ook twee tot drie keer in de week naar de sportschool. Als ik dat dus niet inplan, gebeurt er niks. Of in ieder geval, niet genoeg om mijn doelen te behalen.

In deze blog deel ik enkele tips en manieren om je doelen voor deze maand werkelijkheid te laten worden. Ook als je tegen ADHD-symptomen aanloopt!

Specifieke doelen

Een van de belangrijkste stappen bij het stellen van doelen is om realistisch en specifiek te zijn. In plaats van te zeggen “Ik wil productiever zijn”, kun je beter een concreter doel stellen, zoals “Ik wil elke dag minimaal een half uur bewegen”. Dit maakt het makkelijker om te meten of je je doel hebt bereikt en geeft je een duidelijk pad om te volgen. Zeker als je overzicht wil houden in je dagen is het fijn om concreet te zijn. Daarbij levert het je ook inzicht in tijd op, waardoor je wellicht minder overweldigd wordt door alles wat er in je hoofd zit. 

Maak een Actieplan

Zodra je je doelen hebt vastgesteld, is het tijd om een actieplan te maken. Schrijf de stappen op die je moet nemen om je doel te bereiken. Een goed actieplan helpt je om gefocust te blijven en geeft je een duidelijk overzicht van wat je moet doen. Wat ik merk bij mijn cliënten is dat de stappen kleiner mogen zijn en meer op hapklare brokjes lijken. Het voelt soms heel kinderachtig, maar dit gaat je echt helpen om een taak minder groot te laten voelen. En je kan dan ook volstaan met de eerste paar stappen, in plaats van meteen de hele rambam doen. 

Houd je vooruitgang bij

Het bijhouden van je vooruitgang is essentieel om gemotiveerd te blijven en te zien hoeveel je al hebt bereikt. Je kunt een dagboek bijhouden, een app gebruiken of een habittracker ophangen aan de koelkast. Door je voortgang bij te houden, kun je snel zien wat werkt en wat niet, zodat je je strategie indien nodig kunt aanpassen. En hoe heerlijk is het om elke dag een vinkje te kunnen zetten. Het schijnt toch dat mensen daar behoorlijk gek op zijn.

Vier je Successen

Het is belangrijk om stil te staan bij je successen, hoe klein ze ook lijken. Door je overwinningen te vieren, blijf je gemotiveerd en positief. Plan bijvoorbeeld een kleine beloning voor jezelf wanneer je een mijlpaal bereikt hebt. Dit kan variëren van een middagje vrij tot een lekker etentje of iets anders waar je van geniet.

Falen = leren

Niet alles zal altijd volgens plan verlopen, en dat is oké. Fouten en tegenslagen zijn een normaal onderdeel van het proces. Wat belangrijk is, is hoe je ermee omgaat. Gebruik je fouten als leermomenten en zoek manieren om je aanpak te verbeteren. Reflecteer op wat er mis ging en bedenk hoe je het de volgende keer anders kunt aanpakken. Ga vooral niet jezelf de schuld geven, jezelf niets waard vinden want dit overkomt de besten onder ons. En, geef vooral niet een ander de schuld, je bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor je eigen acties. Wat ook nog wel eens gebeurt is dat ik hoor zeggen: Ja, maar ik heb ADHD, dus ik kan dat niet. Bullshit. Echt. Het kost je misschien meer moeite, je hebt misschien andere manieren nodig maar ook jij kan er komen. Als je bereid bent om er je schouders onder te zetten. 

Wees Flexibel en Pas je Aan

Het leven is onvoorspelbaar, en soms zullen je plannen moeten veranderen. Wees bereid om flexibel te zijn en je doelen of actieplannen aan te passen als dat nodig is. Misschien realiseer je je halverwege de maand dat een bepaald doel niet haalbaar is, of dat er een betere manier is om het te bereiken. Sta open voor verandering en blijf gefocust op het eindresultaat. Pas een verandering wel ook even toe in je actieplan, anders blijft het voelen alsof je achter de feiten aanloopt.

Zorg voor Jezelf

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen terwijl je aan je doelen werkt. Zorg voor voldoende rust, eet gezond en blijf bewegen. Zelfzorg helpt je om je energieniveau en motivatie hoog te houden, zodat je kunt blijven werken aan je doelen.

Conclusie

Het stellen van doelen en het werken eraan is een hele goede manier om vooruitgang te boeken en wél een goed gevoel te hebben over jezelf. Door realistische en specifieke doelen te stellen, een actieplan te maken, je vooruitgang bij te houden, vergroot je je kans op succes behoorlijk. Als je de stappen zoals hierboven blijft toepassen, wordt het steeds een stukje makkelijker. En geloof me, iedereen gaat zich beter voelen door succeservaringen. 

Samen doen in plaats van zelf?

Hoe zou het voor je zijn om samen op te trekken in het stellen van je doelen, het in actie komen én te ontdekken dat ook jij het in je hebt om doelen te behalen? Ondanks je uitstelgedrag, twijfel, je gedachte ‘ik kan het toch niet’. Ja, je hebt dan misschien ADHD, maar dat wil niet zeggen dat alles gedoemd is te mislukken wat je je voorneemt. No excuses. Je hebt een nieuwe mindset nodig. Want hey, als ik het kan, kan jij het toch ook!

Ik help je graag, wat is jouw doel voor deze maand? Schrijf hem op, deel hem met mij óf meld je aan voor de toffe training, van Chaos naar Doen!

Accountability

Volg me ook op instagram en Linkedin om elkaar ‘accountable’ te houden voor onze persoonlijke doelen. Accountability wil zeggen dat je elkaar support en af en toe even wakker schudt om je bewust te worden van wat je aan het doen bent.

Liefs, Marije

P.S. Heb jij je al aangemeld voor de 7-daagse gratis challenge? Dat kan hieronder! Je kunt meteen starten. Heerlijk toch?