Wat zijn psychosociale klachten?

De naam zegt het eigenlijk al: psycho- en sociaal. Psychische klachten, de gedachten, gevoelens en gedrag die je af en toe in de weg kunnen zitten en leiden tot sociale problemen. Dit is niet helpend, in vaktermen ‘disfunctioneel’. Deze klachten maken dat je niet kunt functioneren zoals je altijd hebt gedaan of al een hele tijd hebt gedaan. Laat staan dat je kan functioneren zoals je zou willen.

Dit soort klachten kunnen ontstaan na een ingrijpende levensgebeurtenis, een ontslag, scheiding, overlijden of een trauma wat je hebt meegemaakt. Voor mij is het zelfs een ingrijpende gebeurtenis geweest om te ontdekken dat ik ADD bleek te hebben. Hierdoor vielen er heel wat kwartjes op zijn plek, maar dit maakte nog niet dat ik goed kon omgaan met alle vraagtekens die tegelijkertijd opkwamen. 

Een ingrijpende gebeurtenis kan verlammend werken. Je sluit je steeds meer af, je krijgt een korter lontje, gaat steeds minder in contact met anderen. Het kan zelfs zijn dat je je contact met jezelf verliest en steeds somberder wordt. Een beetje hulp is dan wel wenselijk om weer grip op je situatie te krijgen. En ook om te ontdekken wat je kansen en mogelijkheden zijn door inzicht te krijgen in je eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Welke hebben je een tijd gediend maar mag je nu afscheid van nemen?

Wat doet een psychosociaal therapeut?

De klachten waar je mee loopt en waardoor je ook vastloopt in je leven, in je hoofd, in je lijf, in je bestaan kunnen we samen gaan bekijken. Zonder heel diep in je verleden te hoeven gaan speuren kun je in het hier en nu heel veel bereiken. 

Hoe klinkt het bijvoorbeeld als ik zeg dat je ruimte gaat ervaren om dingen anders aan te pakken. Om te leren wat je valkuil is (of heb je er meerdere) en hoe je daar omheen kunt lopen in plaats van in hoeft te vallen. 

Als je het gevoel hebt dat er meer in je zit maar niet weet hoe je tot je recht kunt komen, hoef je je er niet bij neer te leggen. Samen gaan we op zoek naar jouw onderliggende gedachtenpatronen die je niet langer helpen. Ook ontdekken we samen strategieën waardoor je nieuwe mogelijkheden creëert om het leven wat makkelijker voor je te maken. En zelfs leuker!

Hoe doe je dat dan?

Het voordeel wat ik zelf vind van psychosociale therapie, is dat er geen standaard protocollen worden afgelopen. 

Ooit vroeg iemand mij, volgens welke methodiek werk je dan? En ik kan je vertellen, ik ben niet in een hokje te stoppen als persoon, mijn werkwijze ook niet. 

Met de kennis die ik heb opgedaan vermengd met mijn levenservaring kan ik aanvoelen wat bij jou past. Dus als jij het nodig hebt om een snufje van dit, een lepel van dat en een maatbeker van het andere te gebruiken, dan doen we dat. Hou je van pittig of meer van wat zachter, dan kan dat. Ik merk dat ik in recepten praat omdat mijn zoon kok is, grappig. 

Je zou ook kunnen zeggen dat de ene persoon een steuntje in de rug nodig heeft en de ander een schop onder zijn kont. En ja, ik deel ook op zijn tijd een knuffel uit, als dat is wat je nodig is. En ja, ik kan ook confronterend zijn, liefdevol confronterend, dat dan weer wel. Want anders ja, dan blijf je doen wat je altijd deed en schiet je er niet veel mee op.

Enne... what's in it for me?

Wat het jou oplevert? Ik zal je een voorbeeld geven:

Er komt een dame binnen die met een zucht zegt; ‘ik heb chaos in mijn hoofd, hart en in mijn huis’. Zij bevindt zich nog midden in het verwerkingsproces van haar scheiding. Ze weet niet meer waar ze blij van wordt, ook niet hoe ze dat weer kan terugvinden. Wie is zij eigenlijk nog? 

Samen gaan we op ontdekkingstocht. Wie ben je dan? Wat deed je voorheen waar je blij van werd. En dan bedoel ik ook op die schommel, schaatsen of leuke buitenspelletjes spelen toen je klein was. Wat is belangrijk voor je? Zo komen we langzamerhand tot de conclusie dat er nog zoveel mooie dingen zijn om voor te gaan. Beetje bij beetje keert de rust in haar hoofd terug. Hoe was je huwelijk, wat mis je allemaal, maar ook, waar ben je stiekem misschien wél blij om. Stukje voor stukje heelt haar hart. Dat gaat niet ineens, maar het herstelproces is aangeslingerd. Ik ga op huisbezoek (dat doe ik bij mensen die echt veel chaos thuis ervaren) en ik zie dat het nieuwe behang op de muur is aangebracht, de zolder staat op zijn kop maar wordt heerlijk aangepakt, want ook dat ruimt op in je hoofd.

Na het traject van zes sessies is deze dame weer op weg naar een plezierig leven, doordat zij weer kansen en mogelijkheden heeft mogen ontdekken. Dat heeft zij zelf gedaan. Met een beetje hulp en handvatten. Dit is haar recensie:

Het kennismakingsgesprek voelde al als een warm bad. De begeleiding, vage gevoelens helder maken, de huiswerkopdrachten en de complimentjes maakten mij bewust van mijn eigen kracht. En ook van mijn goede en minder goede eigenschappen. De structuur die je bood, de warme betrokkenheid was fijn. Je was lief, duidelijk en professioneel.