Wie is Marije?

Lange tijd was ik de koningin van chaos. Ik was onzeker, twijfelde ik aan mezelf en stelde ik mezelf teleur. Wéér een afspraak vergeten, wéér spullen kwijt. Altijd chaos om me heen, verzorgd door the one and only me, myself and I. Terugkomen met boodschappen bij de auto en ontdekken dat de schuifdeur gewoon een uur heeft opengestaan. Het mag een wonder heten dat ik mijn kids nog nooit vergeten ben! Ik zorgde er wel voor dat een ander dat niet doorhad. Hard werken dus. 

Dit was het punt waarop ik zo klaar was met mijzelf, ook omdat ik in eerste instantie voor mijn kids het goede voorbeeld wil geven. Ik ben tools gaan ontwikkelen en verzamelen voor mijzelf om mijn chaos de baas te zijn. Mede omdat een van de kids de diagnose ADHD had gekregen heb ik mijzelf uiteindelijk ook laten testen. Ik kreeg de diagnose ADD, een pak pillen (antidepressiva) en kon weer naar huis. Oké, prima. En wat nu? 

Een psycholoog kon mij niet helpen. Een jongedame van een jaar of 25 die psychologe was gaf mij een weekschema om in te vullen wat ik dan braaf deed een kwartier voor de afspraak want hey, ook ik kan mijzelf prima voor de gek houden. Ik deed toen de opleiding tot AD(H)D-coach en vroeg haar om literatuurtips. Waarop zij zegt, mevrouw geen idee, dat heb ik niet gehad in mijn opleiding! Totaal flabbergasted liep ik de deur uit na vier afspraken. Ik voelde me heel leeg en alleen. Hoe dan? Wat deed ik daar dan? Blij dat ik mijzelf al in de kennis aan het verdiepen was. Kennis begint bij zelfkennis denk ik altijd. 

Voor mij is chaos duidelijk als ik over mijn eigen grenzen ga of laat gaan. Het is een overmaat van gevoelens en gedachten waar ik me soms even geen raad mee wist. En waar ik, ondanks al mijn eigen tools ook heus zelf nog wel eens tegen aanloop. Ik word er alleen niet meer door overrompeld en kom snel weer uit de chaos omdat ik weet hoe ik dat voor mijzelf het beste kan doen

Autistische trekjes?

Een AD(H)D’er heeft autistische trekjes nodig om het leven ordelijk te laten verlopen. Een uitspraak van mijn oudste zoon waar ik me erg in kan vinden. Het aanbrengen van structuur, het plannen en organiseren op een manier die bij mij past helpt mij enorm. Zonder in te boeten aan mijn flexibiliteit, impulsiviteit en creativiteit lukt dit namelijk ook heb ik ontdekt. Zolang je maar weet wat voor jou werkt! 

Wat ik dus heel grappig vind is dat iedereen met een lichte allergie voor structuur en planning binnenkomt, omdat het nooit eerder heeft gewerkt. Ik word er blij van om te zien dat het samen wel lukt om eruit te komen. 

Ik heb voor mijzelf in ieder geval manieren gevonden waarop ik mijn leven goed op de rit heb, ik een mooie onderneming heb weten te bouwen, mijn opleidingen gestructureerd en met veel plezier heb afgemaakt én ook nog eens lief ben voor mijzelf, in plaats van mijzelf steeds te veroordelen voor de steken die ook ik nog wel eens laat vallen. 

Stempels

Een stempeltje klinkt heel vervelend vind ik. Er zijn ook veel discussies over gaande dat er met diagnoses worden gestrooid. Daar vind ik wel wat van, ook door misdiagnoses die gedaan worden. Ik stel zelf geen diagnoses, daarvoor ben ik niet opgeleid. Ook zonder diagnose ben ik al vanaf jonge leeftijd aangelopen tegen de uitdagingen van ADD. Voor mij maakte de diagnose duidelijk dat er een aanleiding is voor mijn gedrag, dat ik het niet expres doe. 

Tegelijkertijd is het geen excuus. Ja, het is vervelend, stom en irritant. Mijn levensmotto is; 

Waar een wil is, is een weg. 

En ja, soms moet je dan een tandje harder werken, maar het AD(H)D-brein is ook heel geweldig! Probleemoplossend denkvermogen, creativiteit in denken, flexibiliteit zijn maar een paar dingen die ik geweldig vind en mij een hoop heeft gebracht. 

Wat kan je van mij verwachten?

Ik ben op een missie om het begrip te vergroten voor mensen met neurodiversiteit, waaronder ADD, ADHD, ASS, Dyscalculie en Dyslexie vallen. Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van ADD en ADHD, werk regelmatig met mensen met autisme en ik word dus echt superblij van het feest der herkenning als ik met iemand in gesprek ben met een neurodivers brein. 

Ik hou van humor, luchtigheid en ook wel van hier en daar een zachte doch pittige confrontatie om iemand even wakker te schudden. Ik laat iemand niet zichzelf voor de gek houden als diegene aan heeft gegeven aan het stuur van haar eigen avontuur te staan. 

Ik werk niet met één methodiek, ik lever maatwerk, iedereen is zijn eigen persoon. Samen met mijn klanten  kijk ik waar de uitdagingen liggen die best persoonlijk zijn. Ik ben integer, oprecht en wind geen doekjes om jou in te laten zien waar je jezelf tegenwerkt. 

Opleidingen

De kennis die ik heb vergaard is voor een groot deel gebaseerd op ervaringsdeskundigheid. Ik heb zelf een AD(H)D-brein, ik zet voor mijzelf de H tussen haakjes omdat ik een schakelaar heb voor de H. Die kan meestal wel aan, uit is wat lastiger. Als ik op ga in iets waar ik echt heel blij van wordt, gaat de schakelaar pas uit als mijn energie op is. 

Wel heb ik in 2018 mijn opleiding als ADHD-coach afgerond. In 2023 heb ik de HBO opleiding tot psychosociaal counselor afgerond, waardoor ik voldoe aan de eisen om mij aan te kunnen sluiten bij de brancheverenigingen de NFG en RBCZ. Hierdoor weet jij dat je te maken hebt met een professional en je met een aanvullende verzekering wellicht een stukje van mijn behandeling vergoed kan krijgen. Daarnaast heb ik de basisopleiding ACT, Acceptance en Commitment Therapie gevolgd. Uiteraard ben ik nooit uitgeleerd en gaat het ver om alles wat ik doe hier te omschrijven. Maar als je hierover meer wil weten vertel ik het je graag!