Executieve wattes...?

In de tekstwolk hiernaast de voor mij belangrijkste executieve vaardigheden. Niet alleen voor mij, maar in mijn ogen voor iedereen. Maar wat zijn ze, en waarom zijn ze belangrijk?

Executieve vaardigheden zijn de cognitieve processen en mentale vaardigheden die nodig zijn om taken te plannen, te organiseren, te prioriteren, te voltooien en te reguleren. Ze zijn essentieel voor het beheren van dagelijkse activiteiten, het nemen van beslissingen en het bereiken van doelen, zowel op school, op het werk als in het dagelijks leven.

Executieve vaardigheden worden ook wel eens executieve functies genoemd. Uiteraard heb ik daar wel een mening over, namelijk dat de executieve functies in de neocortex (het voorste deel van je hersenen) maakt dat je executieve vaardigheden kunt ontwikkelen. Maar goed, je zult zien als je gaat Googelen dat ze ook vaak door elkaar worden gebruikt

 

Vergeetachtig, uitstelgedrag...

Mensen met AD(H)D en/of autisme, maar ook mensen die zich herkennen in de kenmerken hiervan zouden mogelijk een uitdaging kunnen hebben in de executieve vaardigheden. 

Dat zou je kunnen merken aan dat je je spullen niet voor elkaar hebt, je doelen niet haalt, dat je vaak te laat komt omdat je ‘nog even’ iets ging doen, een gebrek aan organisatie. 

Deze problemen kunnen het dagelijks functioneren aanzienlijk beïnvloeden en kunnen leiden tot stress, frustratie en verminderd zelfvertrouwen. Het aanleren van effectieve strategieën en het verbeteren van executieve vaardigheden kan je helpen om beter om te gaan met de uitdagingen waar je tegen aanloopt waardoor je de warboel zoals hiernaast weer wat meer uit de knoop krijgt. 


Wat kan je hieraan doen?

Het is niet zo dat wanneer je executieve vaardigheden niet voldoende zijn ontwikkelt, dat je hopeloos verloren bent. Sterker nog, deze kun je trainen, oefenen, nadat je hebt ontdekt waar de crux zit. Of eigenlijk dus die warboel die je op het plaatje ziet. Er zijn tools om in beeld te brengen waar jouw uitdagingen liggen. Als je dat een keer op een rijtje hebt gezet zal je merken dat je al bewuster bent geworden van je valkuilen. 

Vervolgens kun je jezelf gaan trainen of de hulp inschakelen van een trainer voor executieve vaardigheden om deze te verbeteren. Het verbeteren van deze vaardigheden vereist geduld, consistentie en bereidheid om te leren en te groeien. Het is een proces dat tijd en inspanning kost, maar het levert je grote voordelen op in het kader van een verbeterde productiviteit, verminderde stress en je gaat je er oprecht beter bij voelen!

Wil je een training volgen?

Bovenaan deze pagina vindt je de knop AANBOD, daar vindt je alle aangeboden trainingen. Heb je nog vragen, stel ze gerust! Dat kan via de chatbox rechtsonder. Ik doe mijn best om zo snel mogelijk te reageren. 

Missie

Chaos uit je hoofd heeft als missie om het begrip en de acceptatie voor neurodiversiteit te vergroten, een plek te creëren waarin iedereen zich (h)erkent voelt en resultaten behaald worden op het vlak van persoonlijke groei.

Contact

© 2024 Chaos uit je hoofd. Alle rechten voorbehouden