Het is tijd, de hoogste tijd

Tijd is kostbaar, tijd is geld. Maar met geld koop je geen
tijd. We zullen het moeten doen met de 24 uur die in een dag zit. 

 

Hoe ga je om met tijd? Maar helemaal hoe ga je als iemand met AD(H)D vaak om met tijd? 

Ook tieners die in de problemen raakt op school (mede dankzij de coronaperiode) wanneer het ontwikkelen van executieve vaardigheden is blijven steken.

Wat zijn executieve vaardigheden?

Executieve vaardigheden zijn cognitieve processen (processen die met het verstand te maken hebben) die ons in staat stellen om doelgericht gedrag te plannen, organiseren, uit te voeren en ook om dit gedrag te monitoren en aan te passen waar nodig. Deze processen helpen ons om moeilijkere taken uit te voeren, prioriteiten te stellen, beslissingen te nemen, emoties te reguleren én doelen te bereiken. De Executieve vaardigheden (EV) zijn van groot belang voor succes in het dagelijkse leven, zowel je persoonlijke leven, schoolse leven en het uitoefenen van je beroep.

Een van de executieve vaardigheden (EV) is tijdsbesef

Tijdsbesef verwijst naar ons vermogen om tijd te begrijpen én te ervaren. Het is een cognitieve functie die ons in staat stelt om te weten hoe lang iets duurt, hoeveel tijd er verstreken is en hoe we tijd kunnen meten en ordenen. 

Tijd kan behoorlijk lastig zijn

Sowieso al, in de maatschappij waarin wij leven lijkt iedereen wel haast te hebben, het enorm druk te hebben om alles vol te kunnen houden wat het leven leuk lijkt te maken is tijd een belangrijke factor. Het lijkt wel of je onophoudelijk een rally aan het rijden bent. Niet voor niets hoor je mensen altijd zeggen als je vraagt hoe het gaat; ik heb het zó druk! What else is new… en hoe goed voel je je daarbij om het zo druk te hebben, maar dat is een onderwerp voor een ander blog 😉

Tijdsbesef en AD(H)D

Als je ook nog eens te maken hebt met AD(H)D kan het opvallen dat het lastig is om je aandacht bij een taak te houden, plannen en organiseren is een uitdaging en het inschatten van de duur van taken is soms bijzonder lastig. Tijdsbesef is vaak niet genoeg ontwikkeld om alles op een rijtje te houden of te krijgen. Als je dan ook nog eens in een hyperfocus vliegt, valt alles om je heen weg omdat je jezelf verliest in één taak. Soms ook heel fijn hoor, ik weet er ook goed gebruik van te maken. Niet alles bij AD(H)D is een beperking!

Tools bij het bevorderen van tijdsbesef

Er zijn natuurlijk veel tools te bedenken. Kunst is om uit te zoeken wat de tools zijn die bij jou passen. Je kan denken aan timers, een (digitale of papieren) agenda, reminders in je telefoon zetten, mooie planners maken én bedenken hoe je dit uit gaat voeren. Of de taak op te delen in kleinere stukjes en afleiding te verminderen of uit te sluiten. Soms is dat alleen nog even niet genoeg. Of niet passend voor jou. En toch kan het leuk zijn om de dingen te ontdekken en in je toolbox te stoppen die jou kunnen helpen. 

Wat ook een optie kan zijn is het ontdekken of meditatie of mindfulness wat voor je kan betekenen. Denk je nu WHAAAA!!! Echt niet! Daar heb ik dus he-le-maal niets mee! Heel herkenbaar. Maar als je het niet probeert, weet je het ook niet. 

Om een voorbeeld te geven, ik ben laatst bij een vrouwencirkel geweest in De Verbinding in Anna Paulowna. Ik werd uitgenodigd door Fleur en dacht neh, niks voor mij. Totdat Fleur zei ja, dat kan je wel zeggen, maar als je het nog niet hebt meegemaakt weet je het ook niet. Daar had ze een punt dus ik heb deelgenomen. Een fijn gezelschap, niet te groot, relaxte muziek en een mooi zacht verlicht tafereel trof ik aan. Het lukte mij zowaar om een langere geleide meditatie te volgen. De avond eindigde met intuïtief dansen waarvan ik van tevoren had gedacht ja hoor, dat zal wel heel gek zijn. Maar het was heerlijk en ik betrap me erop thuis ook (nog) vaker een dansje te doen. Dus mensen, niet meteen iets afkraken als je geen idee hebt, onderzoek wat bij je past en je komt nog voor verassingen te staan. 

Executieve vaardigheden ontwikkelen

Er is in ieder geval goed nieuws! Mocht je het idee hebben na het lezen van mijn blog dat er inderdaad iets nog niet helemaal lekker loopt op dit gebied, is het mogelijk om je EV verder te ontwikkelen. Dat is natuurlijk niet alleen voor tieners zo, maar ook als je als volwassene ontdekt dat er nog winst te behalen is. 

Training

Binnenkort start de training Executieve Vaardigheden Ontwikkelen voor tieners. Ben je geïnteresseerd voor je tiener of heb je behoefte aan een training EVO voor jezelf, laat het me dan weten! Voor meer informatie klik je op de knop hieronder.