Wat is zelfreflectie? Eigenlijk komt het er op neer dat je jezelf een spiegel voorhoud. Waarom doe je wat je doet? En helpt je dat? Welke eigenschappen leiden ertoe dat je dingen kunt bereiken, waar je jezelf happy bij voelt. En aan de andere kant, zijn de keuzes die je hebt gemaakt, nog steeds de keuzes die je nu zou maken. Of zou je met een bepaalde situatie anders omgaan? Je kijkt bewust naar jezelf, maar ook naar hoe je omgaat met anderen. 

Patronen

Door naar jezelf te gaan kijken middels zelfreflectie kun je bepaalde patronen ontdekken. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar eigenlijk bestaat je hele gedrag uit patronen. Die zorgen voor jouw automatische piloot. Je doet de dingen die je doet al zo lang op dezelfde manier, dat je er eigenlijk helemaal geen erg in hebt. 

Patronen zijn dingen waar ik ook naar kijk in mijn trajecten. Zijn ze helpend, kom je erdoor in de knoei en wat voor patroon zou je misschien anders willen gaan bekijken en inzetten. Een gedoodverfde uitspraak van ZO BEN IK NOU EENMAAL! Hoeft helemaal niet zo te zijn. Tenzij je je daar natuurlijk helemaal oké bij voelt. Dat zou heerlijk zijn. Maar als je chaos uit je hoofd wil halen, is het verstandig om daar nog eens over na te denken. 

Grenzen

Een van deze patronen zijn duidelijke grenzen aangeven. Dat hoeft natuurlijk niet meteen heel rigoureus, maar het kan verstandig zijn om ernaar te kijken. 

Ben jij iemand die altijd voor een ander klaar staat? En waarom doe je dat dan? Wil je graag die andere persoon echt helpen, of zorgt dat ervoor dat je even niet naar je eigen chaos in je hoofd, of de chaos in je huis hoeft te kijken. 

Helpt het je om zo vaak mogelijk “ja” te zeggen als iemand je ergens voor vraagt? Of vind je nee zeggen gewoon enorm lastig. Een zinnetje die je van mij mag onthouden is, ik denk er even over na. Ik kan zo even niet zeggen of het uitkomt, ik kom er op terug. Vaak heb je dan de gelegenheid om even bij jezelf te voelen hoe je er echt in staat, in plaats van spontaan en impulsief ja te roepen, terwijl nee eigenlijk een beter antwoord is. De grap is, dat als je een keer nee zegt, de ander misschien verbaasd is, maar echt wel op zoek gaat naar een andere oplossing. Let op! Je hoeft je ook echt niet te verantwoorden om een keer nee te zeggen. Uiteraard heb ik nog veel meer tips over grenzen stellen, binnenkort maar eens een mooi overzichtje van maken. 

Op youtube vond ik dit filmpje. Ik vind hem helemaal geweldig. Jij bent natuurlijk al helemaal geweldig, maar als je er aan toe bent om eens beter naar jouw gedragspatronen te kijken, om beter in je vel te zitten, om je hart te kunnen volgen kan het je enorm helpen om open en eerlijk een keer goed in de spiegel te kijken. En lukt het je niet alleen? Dan weet je me te vinden!

1 juni 2024

Kom jij steeds weer tot stilstand? Of niet eens in actie? Dan is deze ééndaagse: van Chaos naar doen, een mooie training voor jou! 

Met vier weken lang follow-up én een terugkomavond kan het niet anders dan dat jij eindelijk op weg bent om je plannen uit te voeren.