Stop de chaos, zet jezelf eens op nummer 1

Wie ik het liefst voor de gek hou?


Ken jij dat stemmetje die tegen je zegt… ach, ik neem toch nog dat ene wijntje. Of… ik kan dat morgen ook nog wel even doen. Misschien denk je wel, als ik het laat liggen pakt een ander dat misschien wel op. Dat ene goede voornemen, ja, daar kan ik op de eerste van de volgende maand ook nog wel mee beginnen. Je mag best even lief zijn voor jezelf, zelf ben ik de eerste die dat tegen jou zou zeggen. Ga lekker even zitten op de bank. Netflix, die ene serie, och heerlijk. Even lekker niks. Toch even wat lekkers erbij. Je hebt het verdient. Die chaos in huis komt later wel.

Jouw innerlijke saboteur

Deze noemde ik eerst je liefdevolle saboteur. Dat stemmetje die tegen jou die dingen zegt die hierboven staan. Maar heel liefdevol is dat niet. Want die innerlijke saboteur, die zorgt er dus voor dat je dingen niet gedaan krijgt, dat je toegeeft aan je verlangen naar rust maar dan wel net op de verkeerde manier. Of laten we zeggen, op de manier die niet zo handig voor je is. Wat gebeurt er als je te veel luistert naar deze saboteur?

 

        Het kan zelfs zo zijn dat je achteloos eten naar binnen gaat werken, waar je zelf niet eens erg in hebt en je last kan krijgen van fysieke klachten. Heel eerlijk, dat heb ik ervaren. En me  maar afvragen waarom ik toch last kreeg van maagzuur, overgewicht en een gebrek aan energie. 

En jij, wie hou jij het liefst voor de gek?
Als je jezelf herkent in dit stukje tekst, lees dan vooral verder. Mede door het bewust worden van jouw innerlijke saboteur kies je ervoor om zelf de touwtjes weer in handen te nemen. Dat klinkt net alsof je het iemand anders hebt laten doen, maar daar lijkt het wel op. Want als je diep van binnen kijkt wil je toch dat overzicht? In actie kunnen komen in plaats van smoesjes te verzinnen en uitstelgedrag weer de kop op steekt?

De dingen die jij ontspanning noemt, is dat wel echt ont-spanning? Of is het meer ont-snapping? Van ontsnappen wordt je inderdaad wel eventjes blij. Even niks, heerlijk! Maar,, zodra de tv weer uitgaat, of wat je dan ook hebt gebruikt als escape, begint het riedeltje gewoon weer opnieuw. 

Je voelt je niet fijn, weet niet waar te beginnen en dus begin je maar niet. Tenzij het om iets urgents gaat als een eerste levensbehoefte, zoals voeding. 

Voor jezelf zorgen, hoe doe je dat?
Misschien heb je het wel al voorbij zien komen in mijn eerdere verhalen, foto’s en berichten. Dan heb je wel ontdekt misschien dat ik het heel belangrijk vind dat je lief bent voor jezelf. Dat het de hoogste tijd is om jezelf op nummer één te zetten. Heel simpel, omdat als je dat doet, je daar echt oprecht een leuker mens van wordt. Jij bent de enige die zo goed voor jezelf kan zorgen als jij. Als jij blijft doen wat je nu doet, verandert er niks. Als je nu in de spiegel zou gaan kijken, loop er maar eens heen, en je zou tegen jezelf zeggen wat je tegen je beste vriendin zou zeggen, wat zou dat dan zijn? Wat heb je dan nodig? En hoe ga je dat dan doen?

Wie je het meest voor de gek houdt...dat ben jij zelf.

Want ook al kan ik het heel goed vertellen, ook ik ben me niet altijd bewust van mijn innerlijke saboteur. Dat lijstje van hierboven, dat is ontstaan door mijn eigen ervaring. Eigenlijk ontstaat er door die saboteur een soort negatieve spiraal, of een vicieuze cirkel. Een negatieve spiraal als je steeds minder zin in dingen krijgt, steeds minder goed voor jezelf zorgt qua voeding, beweging en aandacht voor je mentale gezondheid. Een vicieuze cirkel als je achter de feiten aan blijft rennen, dan weer bekaf op de bank beland en er niks meer uit je handen komt.

Overzicht kwijt

Wil jij weer beter voor jouw lieve, sterke, mooie zelf gaan zorgen?

Als jij tot op dit punt met aandacht hebt zitten lezen heb ik iets moois voor je. Tien tips om jezelf op 1 te zetten. Waarom je deze zou downloaden?

Na het aanvragen van de tips schrijf je je in voor de Chaos uit je hoofd updates. Ook gratis! Elke week de laatste tips en nieuwtjes die je zeker als stok achter de deur mag zien. Als reminder dat je lang genoeg voornamelijk aan een ander hebt gedacht. Het is nu tijd voor jou!

1 juni 2024

Kom jij steeds weer tot stilstand? Of niet eens in actie? Dan is deze ééndaagse: van Chaos naar doen, een mooie training voor jou! 

Met vier weken lang follow-up én een terugkomavond kan het niet anders dan dat jij eindelijk op weg bent om je plannen uit te voeren.