O nee, mij kan niks gebeuren. Want ik sta in survivalstand... Dus.

Wat gebeurt er bij jou, als ik het woord survivalstand noem? Waar denk je dan aan?

Survivalskills

Je zou kunnen denken aan survivalkamp in de Ardennen, raften, boomklimmen, tent bouwen. Voor mij is survivalstand heel lang de essentie geweest van mijn bestaan. Al vanaf jonge leeftijd aanpassen aan anderen om er toch nog iets van een beetje bij te horen, al boeide de merkkleding en groepjes popi-jopies me geen bal. Maar ook tijdens relaties die ik kreeg vanaf mijn pubertijd, mijn eerste huwelijk waarin ik echt heel klein ben gemaakt, of me heb laten maken door de controle uit handen te geven. Dat zal me nooit meer gebeuren dacht ik, en schoot opnieuw in de survivalstand.

Je eigen dromen parkeren

Vooral doorgaan is wat ik eigenlijk al doe zolang ik me kan herinneren. Altijd voor anderen klaarstaan, ten koste van mezelf. Blijven werken voor een werkgever omdat hij er nou eenmaal ook voor jou is geweest, die zeven jaar daarvoor. Bij een man blijven zoals ik al aangaf terwijl hij mij echt niet goed behandelde, maar ik gewoon een hele tijd niet wilde zien of kon zien, er voor de kinderen willen zijn, wat ik op zich heel gezond vind, maar in onze situatie waarin we met een ernstig ziek kind te maken kregen staat je leven 7 jaar stil. Maar hé, ze is er nog, het gaat best goed met haar hoor ik af en toe, helaas woont ze bij haar vader, die van mijn eerste huwelijk en daar is iets kapot gemaakt in onze band. Maar het deert mij niet heel ernstig, ik sta op sommige vlakken namelijk nog steeds in survivalstand. En ik heb een rotsvast vertrouwen dat het echte verhaal nog wel bovenkomt. Als zij het zelf gaat zien. En dan zal alles ongetwijfeld loskomen. Inclusief de pure liefde die je hebt voor je kind.

Zo druk mogelijk bezig blijven

Als ik maar druk bezig blijf, hoef ik niet over mezelf na te denken. Want er zijn echt altijd wel dingen die anders kunnen. Chaos in mijn hoofd is regelmatig aanwezig. Ook al zijn er altijd dingen die je zullen overkomen, waar je geen invloed op hebt, zijn er ook genoeg waar je wel invloed op hebt! En over jezelf nadenken, maakt dat je je er bewust van wordt hoe fijn het zou zijn als je ruimte voor jezelf kan creëren. Om inderdaad eens te overdenken wat jouw doel is op lange termijn, in plaats van leven bij de dag. Iets met balans.

Dat gecombineerd met het altijd kwijt zijn van overzicht, uitstelgedrag, besluiteloosheid, doorzettingsvermogen (kan ook een valkuil zijn, echt waar) en een soort altijd aanwezig minderwaardigheidsgevoel omdat ik mijn zaakjes niet op orde kreeg. Soms wel. Heel even, tot de bom weer barstte. Bleek iets met ADD te zijn. Wat ook absoluut een kracht kan zijn, daar ben ik van overtuigd. Maar daarover later meer Want ik en labeltjes… dat gaat het niet worden. 

toronto-1594940_1920

De lat ligt hoog

Dat minderwaardige gevoel gaat steeds meer naar de achtergrond. Ik krijg de touwtjes steeds meer in handen en die survivalstand, die hoeft niet per se meer. En toch, toch is deze altijd op de achtergrond aanwezig. Ik ben te veel trainingen aan het doen om mijn bedrijf van de grond te krijgen, verwacht van mijzelf dat ik het tempo bij hou die de lessen van mij vragen. En ben dan teleurgesteld als het mij niet lukt. Waar ik voorheen dacht zie je wel, ik kan het niet, denk ik nu, zie je wel, daar is weer zo’n situatie. Met het verschil dat ik dan nu de rust neem om te gaan zitten en een overzicht voor mezelf te creëren.

Die rust, reinheid en regelmaat die o zo ouderwets zijn, zijn misschien helemaal zo gek nog niet. Die lat, die mag best wat lager. Zeg maar, iets realistischer. Want zeg eens eerlijk, wie vraagt er zoveel van jou? Ben jij dat niet stiekem zelf? Dat was bij mij zeker het geval. Een hele goede vraag om aan jezelf te stellen als je weer zo nodig iets MOET, van wie moet ik dit eigenlijk? Wie legt die druk op mij? Ben benieuwd naar je antwoord.

Op weg naar ontspanning

Ben jij eraan toe om in plaats van in survivalstand te staan, meer op zoek te gaan naar ontspanning? Meer rust, overzicht en ruimte voor jezelf? 

Met mijn tien gratis tips om jezelf op nummer 1 te zetten, die ik allemaal zelf met enige regelmaat heb getest ben je al goed op weg.

Kado voor jou, alvast tien tips om uit survivalstand te komen!