Storm in je hoofd

Heel passend om het eens te gaan hebben over de storm in je hoofd. Chaos in je hoofd heeft verschillende gradaties. Hoe ziet dat er uit? Ook interessant om te lezen als je te maken hebt met mensen in je omgeving die je dit wel eens hoort zeggen.

Stap 1

Wat in mijn beleving een normale staat van zijn in je hoofd is (ik ben ook iemand met regelmatig storm in mijn hoofd), dat je een aantal zaken wil regelen, dat je die goed kunt onthouden en op je gemak kan fiksen zonder al teveel moeite. Vergelijkbaar met een lekkere lentedag, graadje of twintig, zonnetje erbij, doen wat je van jezelf verwacht. Geen wolkje aan de lucht.

Stap 2

Vervolgens wordt het iets drukker om je heen, mensen gaan dingen aan je vragen, collega’s, je partner, de buurvrouw. Grenzen bewaken is een dingetje, eigenlijk heb je er geen tijd voor, maar je wil ook niemand teleurstellen. Je doet nog steeds wat je van jezelf verwacht, alleen doe je de dingen die een ander van je verwacht er ook maar even bij. Zo langzamerhand zie je wat wolkjes verschijnen. In elk wolkje een verwachting voor jezelf wat je wil doen die dag.

Stap 3

Gelukkig heb je het voor deze week gered. Maandag begint er weer een nieuwe week, nieuwe ronden nieuwe kansen. Het weekend heb je echt even nodig om bij te komen. Er moeten natuurlijk wel dingen in het huishouden gebeuren, wasjes draaien, opvouwen, boodschappen doen, nog even naar de schoenenwinkel omdat die afgetrapte gympies echt niet meer kunnen. Op zondag nog even langs ouders, vrienden, al een tijd niet gezien dus wordt alweer eens wat. Wel leuk om even iets mee te nemen, even een bloemetje en wat lekkers kopen bij de winkel. O! Huh? Is het weekend nu al om? Toch nog wel wat dingetjes blijven liggen helaas. De week begint nu toch wel met een serieus bewolkt gevoel. Hoe ga je het allemaal volhouden deze week!?

Stap 4

In de loop van de week red je het allemaal nog wel, maar uiteindelijk loop je vast. Vastgelopen omdat je nog zoveel dingen had willen doen, even vergeten bent hoeveel tijd een dag nou echt heeft en bij het minste of geringste sta je op knappen. Je hebt een kort lontje, voelt zomaar dat je ogen volschieten, hebt nergens zin meer in en ontwijkt steeds meer mensen, dingen, taken, je bent snel overprikkeld en hebt zo even ruimte voor jezelf nodig! De chaos is compleet. Zonder dat je kan beschrijven waar je aan denkt zit je hoofd vol met ja, wat zijn het, gedachten? Het is eigenlijk meer een onsamenhangend zooitje, veroorzaakt door je zelf opgelegde stress. Je hebt het zelf laten gebeuren en stiekem weet je dat ook wel. Maar dan, hoe kom je hier weer uit? Hoe maak je van de storm in je hoofd een storm in een glas water, of liever nog, hoe krijg je dat lekkere lentezonnetje terug?

Iedereen is anders

De een kan nou eenmaal makkelijker omgaan met hoge verwachtingen van jezelf, of vanuit je omgeving. Je kan denken dat je heel flexibel bent en lekker doorgaan waar je mee bezig bent. Jij bent immers dé multitasker. Toch? Of wordt het toch wel steeds lastiger naarmate de takenlijst groeit?

En jij dan Marij?

Dat heb ik namelijk ook. Ik kan dat allemaal best, een gezin, een huishouden, een praktijk opzetten, gezellige partner zijn, leuke moeder zijn. Stiekem toch door willen gaan met Stichting Make over Mansion. Maar ook ik zeg soms NU EVEN NIET!

En dan?

Dan weet ik dat ik mezelf ben voorbij gelopen. En hoe meer ik leer over de symptomen die vaak passen bij ad(h)d, hsp en ongetwijfeld nog veel meer hokjes, hoe beter ik leer om dit te voorkomen. Maar nu, na een dag met een ontzettend leuke training van Homestart, een proefcliënt, een dame die mijn zoon komt bezoeken, een telefoon ophalen in Den Helder voor mijn oudste zoon, iets met kids heen en weer brengen naar school, heerlijke kip en groenten ovenschotel heb gemaakt besluit ik mij even terug te trekken in mijn praktijk/ontspan ruimte. Want wat vind ik het heerlijk om dit met jullie te kunnen delen! En stiekem is storm ook helemaal niet zo erg, want dan weet je dat het tijd wordt om even jezelf op nummer 1 te zetten.

Wat voor mij goed werkt, wat werkt voor jou goed?

Voor mij is dat (heel luxe) twee weken vrij nemen van mijn freelance job, me lekker focussen op mijn studie en mijn praktijk die vanaf nu op Raakt Media is te bewonderen met mijn mooie logo. O ja, en dit weekend nodig iets met huishouden. Er staan wel afspraken in mijn agenda, maar echt alleen dingen waar ik mee bezig wíl zijn. Ook dat voelt als een feestje.

Mijn storm is even gaan liggen. En dan kijk je naar het eindresultaat. Het kan twee kanten op zijn gegaan:

Of: terug naar dit. Wat gelukkig steeds vaker voorkomt. Omdat ik de lat minder hoog leg, of omdat ik me erbij neerleg dat ik even andere prioriteiten heb gehad. Kalmte naar de storm in je hoofd. Hoe heerlijk, wil jij ook die rust ervaren in je hoofd? We kunnen samen eens op onderzoek uitgaan wat ik voor jou kan doen om het overzicht wat terug te krijgen. Het is vaak niet in één dag, maand of jaar ontstaan, dus het is niet in één gesprek opgelost, maar kan je wel inzichten bieden.

Laat je niet tegenhouden!

En boek die gratis inzichtsessie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 juni 2024

Kom jij steeds weer tot stilstand? Of niet eens in actie? Dan is deze ééndaagse: van Chaos naar doen, een mooie training voor jou! 

Met vier weken lang follow-up én een terugkomavond kan het niet anders dan dat jij eindelijk op weg bent om je plannen uit te voeren.