Hoe komt het, en hoe kom je er vanaf?

De hele dag wordt je geconfronteerd met allerlei indrukken, door je omgeving, het nieuws, social media, je telefoon met alle appjes en berichten. Het is een kenmerk wat zich erg voordoet onder mensen met HSP, hoogsensitiviteit, maar iedereen heeft er wel eens mee te maken als je niet zo goed bent in op jezelf passen.

Hoe voelt overprikkeld zijn?

Vaak voel je je snel moe, het kan zijn dat je hoofdpijn krijgt in meer of mindere mate, hartkloppingen komen voor en je twijfelt heel erg aan wat je op dit moment nodig hebt. Je concentratievermogen is verminderd, je voelt je gespannen, ook letterlijk door gespannen spieren en je kan het merken aan een kort lontje. 

Je kan zelfs het gevoel hebben dat je hoofd ontploft als er nog een stukje informatie bij zou komen. Het is vaak een teken dat je heel goed op jezelf mag gaan passen, het is namelijk ook een kenmerk van overspannen zijn, of zelfs burnout raken. Wees je dus bewust van de signalen. 

 

Wat kan je er zelf aan doen?

Vecht niet tegen je overprikkeling. Gun jezelf de tijd om te herstellen.

Neem rust. Zeg dingen af die je kunt afzeggen. Geef duidelijk je grenzen aan bij mensen die daar graag en makkelijk overheen stappen, omdat je tot nu toe alles goed vond. 

Ontspan. Regelmatig een ademhalingsoefening of een ontspanningsoefening helpt. Ga mediteren of luister naar rustgevende muziek. 

Stem af op jouw gevoel, jij weet het beste wanneer het genoeg is.

Spreek alleen af met mensen die je energie geven. Je hoeft echt niet in isolatie te gaan, maar de mensen die je overvragen, hoe bizar dat ook lijkt, kan je beter even vermijden. Je hebt meer aan vijf minuten met iemand die je energie geeft dan vijf minuten met iemand die je de rest van de dag kost om bij te komen. 

Zorg voor een prikkelarme omgeving, dat gaat je echt helpen. 

Als het je niet lukt om te 'ontprikkelen' weet dan dat je altijd kan bellen naar Chaos uit je hoofd. Als het iets is waar je regelmatig tegen aanloopt kan ik je daarmee helpen.