Wel eens gehoord over de waan van de dag? Het concept waarbij je dag voorbijvliegt, of zelfs je week, of weken. Je wordt wakker, eet, gaat wat doen, eet, gaat wat doen, eet, gaat ontspannen en slapen. Enzovoorts.

De dag gaat ongemerkt voorbij

Herken je dat? Je wordt wakker. Voelt je goed en hebt zin om aan de dag te beginnen. Je bent tenslotte vrij vandaag. Wat ga je allemaal doen? Eens even een gezond ontbijt maken, bedenken wat we gaan eten vandaag, boodschappen doen. Badkamer schoonmaken, even lekker zitten met een boekje, nog even wat opruimen, die ene kast puilt enorm uit. O ja, in de tuin was ook nog wel een beetje liefde nodig. Oké. Nou, aan de slag dan maar, want het is er een mooie dag voor. Morgen staan er weer andere dingen op de planning. Iets met administratie in ieder geval.

Aan het einde van de dag

Tsja… als je kijkt naar wat er op je wensenlijstje stond om te doen vandaag is de dag toch even anders gelopen. De waan van de dag kwam om de hoek kijken. Een gezond ontbijt is wel leuk bedacht, maar als je zoveel wil doen is een broodje kaas uit het vuistje toch wel handig. En ach, zo slecht ook nog niet. Wat zullen we weer eens eten vandaag? Toch ook wel een opgave om elke dag te bedenken en dan ook nog iets wat het liefst binnen een half uurtje op tafel staat. Uiteindelijk wat bedacht om van te kunnen genieten en op naar de winkel. Lijstje? Welnee, ik weet wel wat ik nodig heb vandaag.

En toen…

Was gezellig, in de winkel kwam je de buurvrouw van verderop tegen die net op vakantie was geweest. Leuk om even te kletsen. Na thuiskomst lekker even een kopje thee. Boekje erbij. Die badkamer kan vanmiddag ook nog wel. Nu zit je even lekker.

Hè, wat een lekker weer buiten. De tuin stond op mijn wensenlijstje van vandaag, eerst daar maar even aan de slag. Een vriendin belt en in de tuin zit je zomaar drie kwartier weg te kletsen. Heerlijk.

Einde van de dag

En zo is het zomaar tijd om al aan je avondeten te gaan beginnen. ’s Avonds bij het tandenpoetsen ontdek je ineens, o nee… de badkamer is er totaal bij in geschoten. De rest van de week moet je werken, of heb je andere afspraken, kinderen wellicht die nog naar sport gebracht wensen te worden, kortom, volle agenda!

Dit is een beetje hoe mijn dag er regelmatig uitzag.

Mensen vragen met enige regelmaat aan mij, hoe doe je het toch allemaal. Een bedrijf aan het opzetten, daarnaast nog freelance werken. Je huis bijhouden, de kids opvoeden en alles wat daarbij komt kijken en dat is bij ons best veel geweest de afgelopen jaren. Dat wordt gelukkig wat rustiger. Dacht ik. Tweeling van tien die richting pubertijd gaan is best pittig, zoon thuis die zijn plekje in de wereld aan het zoeken is.

De waan van de dag voor de gek houden?

Door te stoppen jezelf voor de gek te houden! Een dag heeft nog steeds maar 24 uur. Waarvan het goed voor je zou zijn om daar 8 uur van te slapen, dus nog 16 uren om in te vullen. Als je goed voor jezelf zorgt ben je ook nog 2 uur daarvan aan het eten en drinken, inclusief voorbereiding. Nog 14 uur. Kan jij 14 uur achter elkaar doorknallen? Ik niet. Maar plande wel regelmatig die tijd vol in.

Prioriteiten

In het bovenstaande verhaal is het voorbeeld de badkamer. Dat gaat dus over mij. Ik heb nogal last van huishoudelijk ontwijkend gedrag (©Bibi) en vind het gewoon veel leuker om met andere dingen bezig te zijn. Zoals mijn praktijk, blogs schrijven, studeren en lekker veel transcriberen (minimaal 30 uur per week) om mijn studie te kunnen bekostigen en een sta/zit bureau te kunnen aanschaffen bijvoorbeeld. Dus de badkamer is gewoon geen prio. Maar moet wel gebeuren.

Help! Chaos!

In mijn geval, met in mijn achterhoofd de symptomen van ad(h)d, waar iedereen zich in een bepaalde mate waarschijnlijk wel in kan herkennen heb ik sowieso iets met uitstelgedrag. Dat is mijn grootste talent. Maar daardoor ook een valkuil.

Als ik een paar van dit soort dagen achter elkaar had, en nog wel eens heb, dan ziet mijn huis er niet uit, eten we ineens weer pizza, of chinees omdat ik om 17.50 nog lekker aan het werk was ;-( . Een vieze badkamer, keukenkastjes overhoop (ook door sabotage van mijn gezin uiteraard) stapel met schone was die nog opgevouwen en opgeruimd moet worden. Geen broodtrommels meer in de kast omdat ik niet gevraagd heb of de tassen zijn leeggemaakt. Maar hé, mijn werk ging wel heel lekker. Morgen weer een dag. Tegenwoordig herpak ik me sneller. Maar voorheen kon dat wel een week of wat duren. Heel irritant. Voor mij, maar zeker ook voor de mensen om mij heen. Agenda niet meer op een rijtje, afspraken vergeten, gedoe. Wat maakte ik het mijzelf moeilijk.

Wat kan je doen om de chaos aan te pakken?

Natuurlijk heb ik tips voor je, maar de allereerste is wel, geef jezelf eens een schop onder je kont. Ik wil graag je stok achter de deur zijn om je te helpen. Wat zou  je anders kunnen doen om je dag meer te laten verlopen zoals je in gedachten hebt? Zou het helpen om meer focus te hebben? En hoe doe je dat dan? Met dit soort hulpvragen kan ik je met een aantal tips al op weg helpen. Deze vind je hier (hyperlink) op mijn website.

Nog veel meer tips deel ik regelmatig in mijn nieuwsbrieven, met veel plezier nodig ik je dan ook uit om je daarvoor in te schrijven. Dat kan hier rechts bovenaan de pagina!