Focus? Wa’s da?

Als je moeite hebt met het vasthouden van je focus, volgen hier een aantal tips. Heb je ook al gezien dat ik gratis tips met je deel?

Focus vasthouden kan heel lastig zijn. Het kan afhangen van de omgeving, sta je in een mensenmenigte, wil je iets volgen tijdens een cursus maar zie je van alles om je heen gebeuren? Of hoor je bijgeluiden die je afleiden van het lezen van het boek waar je nu eindelijk eens aan toe komt? Ik heb een aantal tips voor je.

  1. Zorg dat je in een ruimte bent waarbij je lekker kan werken aan hetgeen je wil doen. Dan kan zijn een rustige plek, maar ook ergens met een lekker muziekje op de achtergrond.
  2. Focus is heel persoonlijk, dus ga echt op zoek naar de manier die voor jou werkt! Het kan best zijn dat je eerst verschillende dingen wil proberen voordat je jouw manier van focussen vind.
  3. Ga na of de manier die je hebt uitgeprobeerd ook echt werkt. Wees je er dus van bewust of je iets hebt kunnen afronden, of goed aan hebt kunnen werken/ van hebt kunnen genieten.
  4. Maak een lijstje van voordelen die je hebt als je de taak afrondt, en krijg op die manier meer motivatie. Motivatie draagt bij aan je focus!
  5. Stel een reële tijd voor de zaak waar je op wil focussen. Soms ben je geneigd te makkelijk te denken en het wel “effe te doen” maar dan blijkt dat je meer tijd nodig hebt gehad. Hou het voor de grap eens bij hoe lang je bezig bent met stofzuigen. Daar kan ik echt tegenop zien, terwijl het ook zo gebeurd is. Dat kan dus ook, dat iets sneller te regelen valt.
  6. Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Leg je telefoon met het geluid uit op een plek waar je er niet zo snel aan gaat zitten als je eenmaal lekker bezig bent. Als de buurvrouw aan de deur komt zeg je joh, gezellig dat je langskomt, maar ik wil even wat afmaken, zal ik straks jouw kant even opkomen? Dit werkt ook bij collega’s overigens.
  7. Denk positieve dingen. Echt, dat scheelt enorm. Als je overal Rocky Mountains ziet, oftewel beren op de weg voordat je iets gaat doen, komt het er nooit van. Je kan het! Het moet toch een keer gebeuren
  8. Maak een lijstje. Voor veel mensen is het heerlijk om taken van lijstjes af te kunnen strepen. Dan maak je ook zichtbaar wat je allemaal al hebt gedaan die dag. Andersom werkt ook. Gedurende de dag opschrijven wat je al hebt gedaan. Ook de was opvouwen en boodschappen doen. Dan zie je hoe productief je bent geweest.
  9. Plan echt alles in. Zet het in je telefoon. Mijn probleem was nog wel eens dat ik alles super gepland had, met lekker elke dag een uurtje voor mezelf. Alleen het huishouden daar niet in meegenomen en dat vraagt wel eens wat meer dan een uurtje. Dat was niet handig.
  10. Zet een wekker. Geef jezelf een tijdsblok hoe lang je aan een grote taak werkt. Wil je bijvoorbeeld een rommelkamer opruimen, is dat misschien wel veel te veel om binnen een dag te willen realiseren. En dan gaat ook de lol er snel vanaf. Je kan ook een uurtje in de ochtend, een uurtje in de middag plannen. Dan raakt het uiteindelijk ook netjes. Of werk je een stapel paperassen uiteindelijk ook wel weg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 juni 2024

Kom jij steeds weer tot stilstand? Of niet eens in actie? Dan is deze ééndaagse: van Chaos naar doen, een mooie training voor jou! 

Met vier weken lang follow-up én een terugkomavond kan het niet anders dan dat jij eindelijk op weg bent om je plannen uit te voeren.