De mooiste stappen...

De mooiste stappen vindt je buiten je comfortzone

In het leven bevinden we ons vaak in een comfortabele routine. We hebben onze dagelijkse gewoontes, onze vertrouwde taken, en onze bekende omgeving. Deze routine voelt veilig en voorspelbaar, maar wat als ik je vertel dat de mooiste stappen die je kunt nemen, buiten je comfortzone liggen?

Comfortzone? Wat is dat nou precies?

De comfortzone is een mentale ruimte waarin we ons veilig voelen. Hier zijn we bekend met onze vaardigheden, onze omgeving, en we weten precies wat we kunnen verwachten. Binnen deze zone is er weinig angst en onzekerheid, maar ook weinig groei. Om echt te groeien en nieuwe mogelijkheden te benutten binnen onszelf, moeten we bereid zijn om deze veilige ruimte te verlaten.

De cirkel van de comfortzone

Laten we eens kijken naar de cirkel van de comfortzone. Deze cirkel bestaat uit verschillende lagen:

Comfortzone: Dit is waar je je veilig voelt. Hier doe je de dingen die je altijd doet, zonder enige stress of uitdaging. je hebt een gevoel van controle en duidelijkheid (maar is dit wel zo?)

Angstzone: In deze zone merk je dat je weinig zelfvertrouwen hebt, smoesjes en excuses verzint om dingen niet te hoeven doen. Je laat je dingen aanpraten als: doe maar niet joh, dat kan je toch niet. Of je praat dit jezelf aan. 

Leerzone: Hier begin je nieuwe dingen te leren. Het kan oncomfortabel aanvoelen, maar het is waar de echte groei plaatsvindt. Je gaat uitdagingen aan en verlegt de grens van je comfortzone. 

Groeizone: je stelt nieuwe doelen, vindt ook de zin van de stappen die je al hebt gemaakt en overwint de belemmerende overtuigingen (niet helpend gedrag) om toch te blijven ontwikkelen.

N.B. het gebied hierbuiten is het gebied waar je je overweldigd kunt voelen. Hoewel het goed is om uitdagingen aan te gaan, is het belangrijk om niet te ver in deze zone te treden, omdat het tegen je kan werken.

Het doel is om jezelf uit te dagen om buiten je comfortzone te stappen en in de groeizone te werken, zonder in de paniekzone te belanden.

Waarom zou je dat doen, uit je comfortzone stappen? 

Het klinkt zo lekker veilig. Maar een comfortzone is ook blijven doen wat je altijd al deed, zonder een stap verder te komen die je stiekem toch wel zou willen maken. 

Persoonlijke Groei:

Wanneer je jezelf uitdaagt en nieuwe dingen probeert, groei je als persoon. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden, inzichten en perspectieven die je anders nooit zou hebben ontdekt.

Zelfvertrouwen:

Elke keer dat je iets nieuws probeert en erin slaagt, bouw je zelfvertrouwen op. Je bewijst aan jezelf dat je meer kunt dan je dacht, wat je motiveert om nog meer uitdagingen aan te gaan.

Creativiteit en nieuw gedrag:

Buiten je comfortzone treden stimuleert je creativiteit. Het dwingt je om problemen op nieuwe manieren op te lossen en innovatief te denken.

Hoe je buiten je comfortzone kunt stappen

Kleine Stappen:

Begin met kleine, haalbare uitdagingen. Dit kan zoiets simpels zijn als een nieuw recept proberen, een nieuwe hobby beginnen of een nieuwe route naar werk nemen.

Stel Duidelijke Doelen:

Stel specifieke, meetbare doelen voor jezelf. Dit helpt je om gefocust te blijven en je vooruitgang bij te houden.

Wees Niet Bang om te Falen:

Falen is een natuurlijk onderdeel van het leerproces. Heel simpel gesteld: falen is leren. 

Vier Je Successen:

Vergeet niet om je successen te vieren, hoe klein ze ook zijn. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven en kleine stapjes te blijven nemen. 

De Mooiste Stappen

Het is vaak moeilijk om die eerste stap buiten je comfortzone te zetten, maar onthoud dat de mooiste stappen de stappen zijn die je buiten je comfortzone doet. Elke keer dat je jezelf uitdaagt en iets nieuws probeert, ontdek je meer over jezelf en je mogelijkheden.

In mijn praktijk, Chaos uit je Hoofd, moedig ik mijn cliënten altijd aan om deze stappen te zetten. Of het nu gaat om het starten van een individueel traject, deelnemen aan een van mijn trainingen, deelnemen aan de 7-daagse challenge, of gewoon het proberen van een nieuwe routine, het zijn deze stappen die leiden tot echte, duurzame veranderingen.

Conclusie

De comfortzone is een veilige plek, maar echte groei en vervulling liggen daarbuiten. Daag jezelf uit om de cirkel van je comfortzone te doorbreken en te stappen in je groeizone. De voordelen zijn enorm: persoonlijke groei, verhoogd zelfvertrouwen, doelen behalen. Dus, wat is je volgende stap buiten je comfortzone?

De mooiste stappen zijn de stappen die je buiten je comfortzone doet.

Waar wacht je nog op? Een mooie eerste stap zou zijn om mee te doen aan de gratis 7-daagse challenge. Deze gaat je al helpen om de eerste stapjes te kunnen zetten.