Comfortzone of avontuur?

Veilige en vertrouwde comfortzone

Wanneer je doet wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg. In de comfortzone voel je je veilig en vertrouwd. Dit is de plek waar je nagenoeg alles onder controle hebt, of in ieder geval, de plek waar jij degene bent die de touwtjes ogenschijnlijk in handen heeft. In deze comfortzone ben jij heel goed op de hoogte van wat jij wel en niet kan. Je beeld van jezelf is volgens jou heel duidelijk. Je hebt best een paar talenten die je dan ook graag inzet om te doen wat je doet. Je voelt je fijn bij de dingen die je doet, ook in gezelschap van anderen. 

 

Als je eraan denkt om dingen te veranderen, aan te passen, nieuwe dingen te ontdekken kan het zijn dat er een bepaalde vorm van angst ontstaat. Het voelt heel spannend om over dat lijntje van de comfortzone naar de leerzone te stappen. Je hebt misschien net niet genoeg zelfvertrouwen, vraagt je af wat anderen zullen denken van jouw ‘uitspatting’ als je een en ander toch wel eens heel anders zou willen doen. Dus een ´risico nemen´ laat je wel uit je hoofd. Alleen voel je je niet vaak voldaan, tevreden of zelfs blij met wat je herhalend blijft doen. 

 

Misschien raak je wel vrienden kwijt, vinden je ouders er wat van, of je kinderen (ik denk dan aan een uitstapje naar hotter than my daughter sorry, ben een beelddenker) en doe je het toch maar liever niet. Ondertussen blijf je zoeken naar excuses om dus maar niet out of die comfortzone te hoeven stappen en blijf je doen wat je altijd deed. En creëer je steeds opnieuw hetzelfde resultaat. 

Door een zekere mate van angst laat je je tegenhouden te ontdekken waar er mooie nieuwe mogelijkheden op je pad liggen. En dat kunnen zowel kleine als grote dingen zijn. Door een wat minder goed zelfbeeld denk je vaak dat kan ik niet, dat kunnen zij veel beter, anderen hebben dit probleem niet, dat maak ik ervan. Je innerlijke criticus krijgt een hoofdrol en verteld je allerlei excuses om dingen maar niet te doen. Je functioneert voornamelijk reactief, wat betekent dat je snel kunt schakelen, ad hoc kunt reageren maar wel steeds achter de feiten aan blijft lopen. 

Wat zal er nu gebeuren als je wel die stap neemt? Dan kom je in de leerzone terecht en kun je de angsten stap voor stap los gaan laten. Je gaat uitdagingen aan waardoor je merkt dat het anders kan. Je leert nieuwe vaardigheden en ontdekt talenten van jezelf die je niet had verwacht. Ook dit kunnen kleine of grote talenten zijn. Je ontdekt dat je kleine succesjes gaat ervaren, hoe tof is dat! Je merkt dat er voor een aantal problemen oplossingen kunnen zijn of ten minste handvatten om met die problemen om te gaan. Stukje bij beetje breidt je comfortzone zich uit. Dat kan zomaar ook voor jou lukken, als je de sprong durft te wagen. Of het sprongetje, het hoeft allemaal niet in reuzestappen. 

 

Het mooie is, dat je zelfs oude passies weer op kunt pakken, dat je nieuwe doelen voor ogen krijgt en ervoor durft te gaan! Hoe klinkt dat! Kom eruit, uit die kleine maar comfortabele cirkel, of deze nou positief of negatief voelt maar waarvan je ergens in je achterhoofd gerust wel weet dat het je niet vooruit helpt. Of je moet geen zin hebben om vooruit te gaan, dat kan natuurlijk ook. Om aan al die excuses nu eindelijk eens een einde te breien, wordt het de hoogste tijd om jezelf op nummer één te zetten! You can do this!

 

Wil je hier vast een paar tips voor ontvangen? Vraag dan via onderstaande formulier de tien tips om jezelf op één te zetten aan. Die kunnen je in ieder geval alvast op weg helpen. Of boek een gratis klikgesprek na het lezen van mijn blog als je denkt hey, ik kan jouw hulp hierbij wel gebruiken!