Welk onderdeel van deze cirkel bevind jij je in?

Bij deze introduceer ik de cirkel van chaos. Er zijn natuurlijk tal van diagrammetjes, tijdlijnen en andere manieren om naar je leven te kijken. Ik ben zelf bijvoorbeeld ook gek op het levenswiel, zodra we een traject in zouden gaan samen kom je daar achter, maar dat is weer een ander verhaal.

De cirkel van chaos is herkenbaar voor mensen die zich ook vaak herkennen in de symptomen van ADHD. Of symptomen van andere labels, zoals HSP (hoogsensitiviteit) of ASS (autismespectrumstoornis). Zoals je misschien wel weet ben ik niet zo van de labels, omdat je dan zomaar in een hokje beland. En ik vind het juist zo interessant dat ieder mens uniek is.

Ben jij wel eens het overzicht kwijt? Soms sluipt het er in. Het gaat met ups en downs, het kan zomaar een paar dagen, weken, maanden goed gaan. Er gebeurt iets en BAM, overweldigd. Geen idee meer waar je moet beginnen. Je zorgt slecht voor jezelf, qua eten, qua ontspanning en wellicht zelfs qua zelfzorg. Door het gebrek aan overzicht kom je nergens meer aan toe. Je sluit je steeds meer op en je leuke leventje beslaat steeds minder dingen waar je energie van krijgt en van ontspant. Het gebrek aan overzicht zorgt ervoor dat je op het laatste moment nog moet bedenken wat je zal gaan eten vanavond, dat je pas laat naar je bed kan omdat de kleding die je de volgende dag aan had willen doen naar je werk nog gewassen moet worden, je rekeningen volgende week wel even betaald en je tegen overspannen zijn aanzit omdat je niet alleen alle ballen in de lucht (moet) wil houden maar er al een paar gevallen zijn.

Hier ontstaat uitstelgedrag, dat heb je misschien al in de gaten. Allemaal last-minute acties terwijl je smachtend behoefte lijkt te hebben aan een last-minute vakantie. Vakantie! Yes!! Of alleen al een weekendje eruit, daarna zal alles wel goed zijn. Of toch even op bezoek bij je vriendin. Ook al heb je die eergisteren nog gesproken. Alles om maar even niet bezig te hoeven zijn met bedenken wat nou het beste begin weer zal zijn. Ont-spannen begint op deze manier meer op Ont-snappen te lijken.

Op het moment dat je wordt geconfronteerd met achterstallige zaken in je brein, in je huis, je werkomgeving, waar je ook bent ga je je lamlendig voelen. En weet je wat ik doe als ik me lamlendig voel? Het liefst languit op de bank, Netflix of iets anders bingen. Met wat lekkers. Liefst Tony chocolonely… caramel zeezout… nomnom. Ook dit is terug te leiden naar uitstelgedrag, ontsnappen. En waar het heenleidt? Naar een stukje balen van jezelf. Aan het einde van de dag bedenk je dat dit nou ook weer niet is wat je had bedacht om te gaan doen vandaag. Eigenlijk had je een braindump willen maken (Getting things done), prioriteiten willen gaan stellen en in ieder geval voor 12.00 willen weten wat je op tafel zou zetten vanavond qua diner. Je zelfbeeld daalt, je motivatie zakt naar antarctische temperaturen (ik heb even gekeken, het is daar op dit moment 19-6-2022 om 20.41 -23,4 C) en je zou liever midden juni aan een winterslaap willen beginnen dan in actie willen komen.

Intussen kom je weer bovenaan de cirkel. De vicieuze Cirkel van Chaos. In je fijne comfortzone, hoewel, hoe fijn is deze eigenlijk? Die comfortzone, daar gaan we het ook nog wel eens over hebben. Je schiet er dus geen donder mee op. Het comfort wat het geeft ontstaat door je oerbrein. Je oerbrein is onderdeel van de inhoud van je hersenpannetje. Naast je oerbrein heb je nog het zoogdierenbrein en het mensenbrein.

Zoals je ziet kun je je brein onderverdelen in het instinctieve brein (oerbrein), gevoelsbrein en je denkbrein (mensenbrein). Het oerbrein zal altijd op zoek gaan naar pijnvermijdend gedrag, overlevingsgedrag en bevat ook de automatismen, de denkpatronen die ervoor zorgen dat je doet wat je altijd doet. En ken je de spreuk, als je doet wat je altijd gedaan hebt, dan krijg je wat je altijd kreeg? Je kan nog zo met je mensenbrein bedenken dat je het vandaag anders gaat doen. Op het moment dat dat een klein beetje moeite kost springt het oerbrein in. Waarom zou je dat doen? Het heeft toch geen zin. Je kan het toch niet want het is je nog nooit gelukt. 

Wat ik heel helpend vind, is het leren accepteren dat je bent wie je bent. Op het moment dat je dit leert accepteren creëer je ruimte om handvatten en tips aan te nemen omdat je leert dat je zonder toch echt vrijwel kansloos bent om het op te nemen tegen je oerbrein. En wat nog meer helpt, is dat je je gaat realiseren dat het alleen doen, het zelf blijven proberen omdat je denkt dat je de enige bent niet de oplossing is geweest tot nu toe. Daarnaast is het de hoogste tijd om eens serieus in gesprek te gaan met dat oerbrein van jou. Het ís nou eenmaal niet de beste oplossing om op je kont te gaan zitten óf als een kip zonder kop rond te gaan rennen en te verwachten dat het ‘vanzelf’ wel weer beter gaat. Een verandering doorvoeren begint al met het punt van bewustwording, dat je nu toch het punt hebt bereikt dat je het overzicht kwijt bent geraakt.

Heb je vast wat tips nodig om te leren hoe je het overzicht weer terugkrijgt? Download dan hier de 10 tips om jezelf op 1 te zetten. Want dat is al een heel goed begin! Weet je nu al dat je daar niet genoeg aan hebt? Maak dan een vrijblijvende afspraak. Het kan zelfs nu. Op dit moment kun jij in mijn agenda kijken wanneer ik tijd heb om in gesprek te gaan. Online of in mijn praktijk in Anna Paulowna. Je bent van harte welkom. Want naast dat ik ervoor geleerd heb, ben ik ook ervaringsdeskundige. Ik was ooit waar jij nu bent. Geloof me maar.